Ben jij een vrouw van 40+?
Heb je het gevoel dat je maar net aan je dagelijkse “verplichtingen” kunt voldoen?
Voel jij je vaak té moe?
Dan vragen je bijnieren waarschijnlijk om aandacht. Je bijnieren zitten als kleine mutsjes op je nieren en zorgen ervoor dat je voldoende energie hebt. Het zijn je energieboosters die voor een groot deel bepalen hoe jij je voelt en zelfs de manier bepalen waarop je denkt. In je bijnieren worden namelijk verschillende belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de stress-hormonen adrenaline en cortisol en het energiehormoon DHEA.
ADRENALINE EN CORTISOL
Adrenaline stelt het lichaam in staat om extra inspanning te verrichten om met gevaar of stress om te gaan. In een acute alarmfase wordt adrenaline aangemaakt en via je autonome zenuwstelsel razendsnel verspreid. Het zorgt voor een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, aangespannen spieren, scherper horen en zien en ongekend veel kracht als het nodig zou zijn. Een langdurige overdosis aan adrenaline zou je lichaam slopen, dus adrenaline is een korte, hevige energieboost. Tegelijkertijd wordt er ook cortisol aangemaakt. Dit heeft een vergelijkbare werking maar is milder, zodat je lichaam dit veel langer vol kan houden. Maar dat is ook gelijk het nadeel. Veel stress betekent een langdurige, hoge aanmaak van cortisol.
Stress ervaart ons lichaam o.a. door werkdruk, relatiestress, chemische stoffen, slechte voeding, medicijngebruik, slecht slapen, chronische klachten, teveel sporten. Stress zit ook in emoties als zorgen, angsten, jaloezie, boosheid, verdriet en zelfs in verliefdheid!
Er zijn veel negatieve gevolgen te noemen van een te lange productie van cortisol. Een van de nadelige gevolgen is de onderdrukking van je immuunsysteem. Daarnaast zijn er nog allerlei andere ongewenste bijwerkingen zoals:
- een toename in gewicht
- bot-ontkalking
- spiermassa verlies
- een dunnere huid
- een zwembandje rond je middel
- een hogere bloedsuikerspiegel
- gewrichtsklachten
Deze bijwerkingen worden door vrouwen vaak over het hoofd gezien, omdat men denkt dat ze bij het ouder worden horen. Veel vrouwen nemen ze niet serieus. Ze slepen zich door de dag, voldoen aan al hun verplichtingen, maar houden aan het eind van de rit geen energie meer over voor zichzelf.
De vraag is hoe we deze stress binnen de perken kunnen houden, zodat we nooit het stadium van bijnieruitputting bereiken.
Doordat de bijnieren voortdurend belast worden, kunnen ze uiteindelijk uitgeput raken waardoor er te weinig of geen hormonen aangemaakt worden. De belangrijkste symptomen bij een tekort aan cortisol en DHEA zorgen ervoor dat je je de hele dag (dood)moe voelt ondanks een goede nachtrust, je blijvende trek hebt in zoete of zoute dingen en dat je vermogen om stress op te vangen is verminderd. Daarnaast is je energieniveau heel laag. Andere symptomen die bij bijnieruitputting kunnen voorkomen zijn:
- chronische vermoeidheid
- een voedselallergie of andere overgevoeligheden zoals luchtweginfecties
- bloedsuikerdips
- immuunziektes
- reumatische artritis
- fibromyalgie
- slaapproblemen
- een laag libido.
Door een tekort aan cortisol krijgen de hersenen te weinig glucose, waardoor mentale problemen kunnen optreden; je kunt minder helder denken, je kunt je verward of zelfs angstig voelen.
Is bovenstaande herkenbaar? Kijk dan eens goed in de spiegel en vraag jezelf eens af van wie je zo hard moet werken. Wees lief voor jezelf!
Wat heb jij nodig om beter voor jezelf te zorgen? Je lichaam heeft het vermogen zichzelf te helen. Op tijd gas terugnemen, gezonde voeding, positieve gedachten en gevoelens dragen bij aan dit zelfhelend vermogen. Massagetherapie kan je daarbij helpen. Als je eenmaal een bijnieruitputting hebt, ben je namelijk nog verder van huis.