Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, pijn kan leiden tot stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. En dit kan weer leiden tot het ervaren van nog meer pijn. Het wordt zo een vicieuze cirkel, waarbij je het gevoel kunt hebben dat je niet alleen fysiek maar ook mentaal of emotioneel vastloopt. Het is frustrerend dat je geconfronteerd wordt met allerlei beperkingen en onzekerheden, terwijl je nog volop in het leven staat. Massagetherapie is een prachtige manier om je te helpen contact te maken met wat je bezighoudt en ervaart.
Onlangs kwam een cliënt voor de eerst keer in mijn praktijk. Hij was gediagnosticeerd met de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma, en had het hele medische circuit al doorlopen. Maar hij liep daar letterlijk en figuurlijk vast. Zo kwam hij ook bij mij binnen: hij had zijn hoofd “vastgezet” in een scheve hoek en liep moeilijk. Tijdens de intake gaf hij aan dat hij voortdurend in de overlevingsmodus staat. Hij wil niet zeuren bij pijn en vindt dat hij niet mag opgeven. Moet blijven doorgaan en gaat daarbij over zijn eigen (pijn)grenzen. Hij ervaart een steeds hoger wordende drempel om voortdurend te moeten uitleggen wat zijn ziekte is. Hierdoor voelt hij zich neerslachtig en heeft hij, zoals hij aangaf, ruzie met zichzelf. Ook weet hij niet meer hoe hij zich kan ontspannen. Hij voelt zich stijf en stram. Hij wilde graag weer eens op zijn buik liggen en wilde dit wel op de massagetafel uitproberen. Ik heb hem op de tafel geholpen, maar hem zelf de houding op zijn buik laten zoeken en voelen. Iedere beweging heel voorzichtig en langzaam uitgevoerd. Hij bleef zelf de regie houden. Het enige wat ik deed was naast hem staan. Toen hij lag kwam er meteen al een zucht van verlichting. Ik heb zijn rug op een zachte en langzame manier gemasseerd en bij iedere aanraking kwam er weer een zucht van verlichting vrij. Hij was vergeten hoe dit voelde en het feit dat hij toch nog op zijn buik kon liggen, deed hem steeds meer op de tafel zakken en ontspannen.
Voor mijn cliënt was dit een “verbazingsessie”. Verbaasd over wat er was gebeurd en wat er allemaal te voelen was. Allerlei emoties die zich aandienden en er gewoon mochten zijn. Maar waar hij zich vooral over verbaasde was het besef: “Ik kan meer dan ik dacht”. Het was met recht een ontmoeting met zichzelf. De ontmoeting met mij was voor hem spannend, maar het klikte, het voelde veilig en vertrouwd. Een hele mooie basis om samen het massagetherapie-traject te starten. Toen hij de deur uitging hield hij zijn hoofd al meer rechtop…
Hoe mooi is dat. Want hoe moeilijk het soms ook is om door reuma geconfronteerd te worden met je beperkingen, kijk naar wat je nog wel kunt. We gaan samen op zoek naar wat er binnen jouw bereik ligt, waar jouw grenzen liggen, zodat je ook weer vertrouwen krijgt in je lijf en in jezelf.
Want wat is reuma eigenlijk?
Het bewegingsapparaat bestaat uit harde en beweegbare delen. Harde delen zijn botten, waaronder ook de gewrichten, die voor de stevigheid zorgen. Spieren en pezen zorgen ervoor dat de botten kunnen bewegen. Gewrichtsbanden en bindweefsel geven extra steun en stevigheid aan de gewrichten.
Aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet zijn veroorzaakt door een ongeval of blessure worden aangeduid met: reumatische aandoeningen.
Mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Bewegen is daardoor vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijkse leven. De klachten kunnen een tijdje weg zijn en dan ineens weer de kop opsteken.
Het wordt weer kouder en de dagen worden korter. Weersveranderingen hebben een grote invloed op spieren en gewrichten. En dit merk je zeker wanneer je een reumatische aandoening hebt. Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma en leeftijd speelt hierbij geen rol.
Reumapatiënten hebben in de winter meer last van pijn en stijfheid dan in de zomer.
In de zomer verwijden de bloedvaten zich door de warmte en wordt zo de doorbloeding in spieren en gewrichten gestimuleerd. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de (koudere )wintermaanden is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen. Daarnaast hebben sommige mensen ook meer last van stijfheid en pijn wanneer het vochtig weer is. Door de hoge luchtvochtigheid krijgen zij sneller last van hun gewrichten.
Massage heeft een gunstig effect op de doorstroming in het lichaam, waardoor je je minder stram en stijf voelt en je minder pijn ervaart. Door middel van massage kan namelijk via de huid invloed worden uitgeoefend op de bloed- en lymfecirculatie, de spieren en weefsels, de zenuw- en energiebanen in ons lichaam.