Ieder kind is uniek en ieder kind wil vooral zichzelf zijn, speels, onbezorgd en energiek. Maar ze zijn ook gevoelig en kunnen het dagelijkse leven als zeer intens ervaren.

Kinderen van deze tijd “moeten” veel. Ze zijn hierdoor vaak vermoeid en overprikkeld. Door de hoge prestatiedruk is er veel te weinig ruimte voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Vaak is ook de vrije tijd zo volgepland met sporten, hobby’s en verenigingsactiviteiten dat de kinderen niet meer tot rust kunnen komen. En dan heb ik het nog niet eens over de zintuigelijke overprikkeling van de televisie, de smartphone en de computer. En wat dacht je van deze tijd van het jaar. Weken (wat zeg ik: maanden) van tevoren liggen de pepernoten en chocoladeletters alweer in de winkels en de speelgoedgidsen in de brievenbus. Niet kunnen slapen, bedplassen, onrust… Als ouder is dit zeker wel herkenbaar.

Overprikkeling
Overprikkeling kan zich uiten in lichamelijke klachten, emotionele problemen maar ook in gedrags- en leerproblemen. Vermoeidheid, druk gedrag, onrustig zijn, slaapproblemen, buikpijn, hoofdpijn, teruggetrokken of angstig zijn, agressief gedrag en concentratieproblemen. Dit zijn enkele stress-symptomen die kunnen ontstaan door de voortdurende druk van het “moeten”. Gebeurtenissen zoals verjaardag, Sinterklaas en Kerst, verhuizing, geboorte of overlijden van een geliefd persoon of huisdier kunnen ook voor stress zorgen. Overprikkeling bij een kind kan ook ontstaan door voeding, medicijngebruik, onverwerkte emoties en negatieve gedachten.

Kinderen zijn flexibel, maar het is voor hen belangrijk dat ze alles wat ze dagelijks meemaken kunnen verwerken. Daar hebben ze tijd, rust en ruimte voor nodig.

Kinderen hebben grote behoefte aan grenzen
Gevoelige kinderen zijn vaak chaotisch en hebben moeite met plannen, ordenen en zichzelf structureren. Daarnaast hebben ze moeite met het aangeven van de eigen grenzen; ze draven maar door om te ervaren hoe ver ze kunnen gaan. (Faal)angst, verdriet, woede of boosheid kunnen er voor zorgen dat ze niet lekker in hun vel zitten, zich onzeker voelen en daardoor minder zelfvertrouwen hebben. In plaats van zichzelf te vergelijken met anderen, competitie aan te gaan en concurrentie te ervaren, hebben kinderen behoefte aan zachtheid, vriendelijkheid, veiligheid en duidelijkheid. Door hun eigen grenzen te leren kennen, ruimte te geven aan emoties, zich weerbaarder durven opstellen staan ze vaak zelfbewuster in het leven en komen ze weer in hun eigen kracht te staan.

Zelfbewust
Door middel van massage nodig ik het kind uit om zichzelf beter te leren kennen via zijn of haar lichaam en bewust te worden van zijn of haar eigen gevoelens. Massage kalmeert het lichaam. Hierdoor wordt een gevoel van welzijn ervaren. 

Iedere keer verwondert het mij dat de kinderen niet kunnen wachten om op de massagetafel te gaan liggen zodra ze binnen zijn. Eenmaal op de tafel gaan de ogen al dicht in afwachting van wat komen gaat. Een simpele aanraking is al voldoende om ze een gevoel van rust te geven: een hand op de arm of op het voorhoofd vinden ze al “lekker” en “fijn”.

Als ik masseer geven ze aan dat ze rustig worden en dan voornamelijk rustig in hun hoofd. Een duidelijk voorbeeld dat je door massage van het denken naar het voelen kunt gaan. 

Mijn intentie is om er vooral een “luchtige” sessie van te maken. Door middel van de combinatie spel, oefening en massage hoop ik samen te onderzoeken wat een onderliggende oorzaak zou kunnen zijn van bepaald gedrag. Op deze manier probeer ik het kind te leren bewust te worden van de eigen gevoelens, ze voelen weer dat ze unieke individuen zijn die voluit mogen leven en zijn wie ze in wezen zijn.

Want kinderen zijn unieke individuen die voluit mogen leven en mogen zijn wie ze in wezen zijn.